המועדון האסטרונומי של אוניברסיטת תל-אביב

מתוך אסטרופדיה
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

המועדון האסטרונומי של אוניברסיטת ת"א (באנגלית: Tel-Aviv University Astronomy Club או בקיצור TAU AstroClub) הינו ארגון שמטרתו לחשוף את הציבור הרחב לאסטרופיזיקה ומדע בכלל.

הקדמה

המועדון האסטרונומי של אוניברסיטת תל אביב מאורגן בהתנדבות על ידי סטודנטים לתארים מתקדמים של החוג לאסטרונומיה ואסטרופיזיקה והחוג לגיאופיזיקה ומדעים פלנטריים של אוניברסיטת תל אביב,למען הקהילה. המועדון מקיים פעילויות שמטרתן לחשוף את הציבור לנושאים עדכניים באסטרופיזיקה, אסטרונומיה וחקר החלל, ולהפוך את אלה, ואת הפיזיקה והמדעים בכלל, נגישים יותר. כל פעילויות המועדון פתוחות לקהל הרחב ללא תשלום, ואינן דורשות ידע מוקדם.

המועדון האסטרונומי פועל משנת 1999. פעילויות המועדון מתקיימות מדי שבועיים – שלושה, וכוללת הרצאות בנושאים עדכניים באסטרופיזיקה, הניתנות על ידי החוקרים הטובים בתחומם, ותצפיות מודרכות בעצמים שמימיים שונים בעזרת טלסקופ של מעבדה בפיזיקה ג' של בית הספר לפיזיקה ואסטרונומיה ע"ש ריימונד ובברלי סאקלר . המועדון האסטרונומי מחזיק אתר אינטרנט פעיל, הכולל תוכנית עדכנית של הפעילויות הקרובות, ואירועי אסטרונומיה. ההרצאות מצולמות בוידאו, וניתנות לצפיה באתר. כתובת אתר האינטרנט שלנו: http://astroclub.tau.ac.il/

למועדון האסטרונומי רשימת תפוצה בדואר אלקטרוני (mailing list) שאליה ניתן להצטרף דרך אתר האינטרנט של המועדון. למנויים על רשימת התפוצה נשלחים עדכונים על פעילויות המועדון, ועל אירועי אסטרונומיה מענינים.

המועדון האסטרונומי נתמך על ידי בית הספר לפיזיקה ואסטרונומיה ע"ש ריימונד ובברלי סאקלר של אוניברסיטת תל אביב, מצפה הכוכבים ע"ש וייז, והחוג לגיאופיזיקה ומדעים פלנטריים . שידור הוידאו מתאפשר בסיוע צוות הוידאו של מרכז החישובים .

היסטוריה

הרעיון להקים את המועדון האסטרונומי נולד אצל אבישי גל-ים (היום במכון וויצמן למדע). בחודש ספטמבר 1999 הציע גל-ים לערן אופק להתחיל לערוך תצפיות באמצעות טלסקופ של מעבדה ג' לקהל הסטודנטים. לאחר מספר מפגשים הסתבר שההתעננינות בקרב הציבור הרחב לתצפיות הנ"ל היתה גבוהה במיוחד והשניים החלו להפיץ את דבר מפגשי המועדון בקרב הציבור.

בשנת 2001 החליטו גל-ים ואופק, יחד עם קרן שרון שהצרפה כפעילה לקבוצה להרחיב את פעילות המועדון באמצעות הרצאות לקהל הרחב.

בשנת 2003 הצטרף יפתח ליפקין לצוות המועדון ובעותה עת פעילות המועדון הורחבה באופן משמעותי. משנה זו ההרצאות עברו באופן קבע לאולם לב באוניברסיטה שבו 286 מקומות ישיבה. באותה תקופה החלו חברי המועדון לצלם את ההרצאות בוידאו וזאת באמצעות עזרתם האדיבה של צוות הוידאו של אוניברסיטת ת"א (להוסיף שמות) שהשאיל גם את ציוד הצילום הדרוש.

בשנת 2004 קיים המועדון מספר אירועים גדולים: אירוע מעבר נגה על פני השמש באולם סמולרש באוניברסיטת ת"א שבו נכחו כ-3500 איש (ראו: דף הארוע). בנוסף כ-15,000 איש צפו בשידור החי של מעבר נגה על פני השמש באתר המועדון. באוגוסט אותה שנה ארגן המועדון תצפית במטר המטאורים פרסאידים במתחם בית ספר שדה הר הנגב במצפה רמון. בארוע נכחו כ-900 איש שביקרו במצפה הכוכבים ע"ש וייז, שמעו מגוון הרצאות וערכו תצפית מטאורים מהשמיים החשוכים של הנגב (ראו: דף הארוע). בחודש דצמבר אירגן המועדון תצפית נוספת, שבה נכחו כ-300 איש, במטר המטאורים ג'מינים, הפעם במתחם חניון בארות במכתש רמון (ראו: דף הארוע).

בשנת 2005, לרגל 100 שנה לשנה המופלאה 1905 של אלברט אינשטיין, אירגן המועדון מספר פעילויות והרצאות. בהרצאת הפתיחה של השנה שניתנה ע"י פרופ' מריו ליביו באולם בר-שירה נכחו כ-600 איש. במרץ 2005 ערך המועדון ערב אסטרונומיה בקניון רננים ברעננה בו השתתפן כ-300 איש ובמאי קיים את יום אינשטיין באוניברסיטת ת"א לרגל 100 שנים לשנת הפלאים של אינשטיין. ביום עיון זה השתתפו כ-1500 איש.

לרגל מטר המטאורים פרסאידים באוגוסט 2005, ערך המועדון בשיתוף עם המועצה האזורית מצפה רמון ופורום האסטרונומיה של נענע את ארוע הפרסאידים 2005 בו נכחו כ-7000 מבקרים שהתכנסו על הדשא באיצטדיון הכדור-רגל של מצפה רמון. בנוסף בתצפית דרך טלסקופים ותצפית בעין על מטאורים שמעו המבקרים הרצאות שהוקרנו על מסך ענק באיצטדיון.

בשנת 2005, החל המועדון בפעילות חדשה שנקראה" סרט במועדון האסטרונומי" שבמהלכה הוקרן סרט עם נגיעה לאסטרופיזיקה ונשמעה הרצאה קצרה בנושא המדעי של הסרט.

מאז ממשיך המועדון האסטרונומי במגוון פעילויות. הפעילויות הללו מפורטות בדף הפעילויות הקודמות של המועדון.

אירועים רבי משתתפים שאורגנו ע"י המועדון האסטרונומי

המועדון האסטרונומי אירגן מספר ארועים שבהם השתתפו אלפי אנשים. בין ארועים אלו:

אתר האינטרנט של המועדון האסטרונומי

אתר האינטרנט של המועדון האסטרונומי מכיל תכנים בשפה העברית. בין היתר ניתן למצוא בו:

• הרצאות וידאו הכוללות מצגות בנושאים מגוונים באסטרונומיה, אסטרופיזיקה וחקר החלל. רוב ההרצאות המתקיימות במסגרת המועדון האסטרונומי מצולמות בוידאו ומעולות לאתר האינטרנט של המועדון.
  • האסטרופדיה העברית שדף זה הוא חלק ממנה היא אנציקלופדיה לאסטרונומיה, אסטרופיזיקה ומדעי החלל.
  • לוח אירועים אסטרונומיים הכולל אירועי אסטרונומיה (הרצאות. תצפיות ומפגשים) המתקימים בישראל וכן אירועים שמיימים. ניתן לבחור אירועים ע"פ סוג ורמת קושי לצפייה.
  • דף הורדות שממנו ניתן להוריד מפות שמיים, חוברות בנה זו בעצמך, וחומר קריאה נוסף. רוב החומר בדף ההורדות ניתן לגישה גם דרך האסטרופדיה.

דרך האתר המועדון ניתן להרשם לרשימת התפוצה בדואר אלקטרוני של המועדון האסטרונומי. מינויים על הרשימה מקבלים עדכונים על פעילויות המועדון וארועי אסטרונומיה נבחרים. רישום לרשימת התפוצה מצריך אך ורק כתובת דואר אלקטרונוי ואיננו כרוך בתשלום. תוכלו להסיר את עצמכם מרשימת התפוצה בכל זמן ע"י מילוי ההוראות המגיעות בסופו של כל דואר אלקטרונוי הנשלח מהמועדון. על מנת לשמור על פרטיות המינויים רשימת התפוצה הנ"ל איננה מועברת לשום גוף אחר.

ראו גם

הרצאות וידאו