הטלסקופ הגדול מאד

הטלסקופ הגדול מאד (באנגלית: The Very Large Telescope) הוא מערך של ארבעה טלסקופים, כל אחד במפתח של 8.2 מטר הממוקמים בסררו פראנל במדבר אטקמה, צ'ילה. המצפה ממוקם בגובה של 2,635 מטר מעל פני הים והוא מבצע תצפיות בתחום האור הנראה והאינפרא אדום הקרוב עד לאורך גל של 25 מיקרון. כל אחת מהמראות הראשיות שוקלת 23 טון והמסה הנעה בכל טלסקופ היא למעלה מ 200 טון. בד"כ כל אחד מהטלסקופים במערך עובד באופן עצמאי עם מיכשור שונה וצופה על מטרות שונות, אך ניתן גם להפעיל את הטלסקופים יחד עם עוד מספר טלסקופים קטנים כאינטרפרומטר בתחום האינפרא-אדום ולבצע מדידות בהפרדה זוויתית גבוהה. בתמונה העליונה משמאל ניתן לראות את הכיפות של ארבעת הטלסקופים וכן כיפות של שלושה טלסקופים קטנים יותר המשמשים לתצפיות אינטרפרומטריות. בתמונה התחתונה, נראה אתר המצפה בין השנים 1991 ל-1999, תוך כדי בנייתם של הטלסקופים.
תוכן עניינים
טלסקופים
הטלסקופים במערך נקראים יו-טי אחד עד ארבע (UT1-4), או אנטו (Antu), קיויאן (Kueyen), מליפאל (Melipal), ויאפון (Yepun), בהתאמה. פרוש השמות בשפה המפוצ'ית שמש, ירח, צלב דרומי ונוגה בהתאמה.
כל הטלסקופים במערך דומים מאד במבנה הפנימי שלהם. בתמונה משמאל ניתן לראות את הטלסקופ UT4 כפי שצולם מתוך הכיפה שלו. כל הטלסקופים במערך נשענים על ציר אנכי-אופקי (אלט-אזימוטלי). התכנון האופטי של הטלסקופים הוא מסוג ריצ'י-קרטיין (Ritchey-Chretien) המספק דמויות חדות על שדה ראיה גדול יחסית. המראות הראשיות של הטלסקופים עשויים מחומר בעל מקדם התפשטות תרמי נמוך במיוחד וצורת כל אחת מהן מעוצבת ע"י 150 בוכנות הנשלטות ע"י מחשב וכך מייצבים את הצורה המדויקת של המראה. המראות מלוטשות בדיוק ממוצע של 200 אנגסטרם.
לכל אחד מהטלסקופים ארבעה מישורי מוקד פעילים שבהם ניתן למקם מכשור מדעי רב ומגוון. מוקד הקאסגריין בתחתית המראה הראשית, שני מוקדי נייסמיט על כל אחד מצידי הפלטפורמה האנכית-אופקית ומוקד קודה.
חלק מהטלסקופים מצוידים באופטיקה מסתגלת מונחית ליזר המאפשרת השגת תמונות שחדותן מתקרבת לכושר ההפרדה התאורטי של הטלסקופים.
בנוסף, בקרבת הטלסקופים ממוקמים 4 טלסקופי עזר (Auxiliary Telescopes) במפתח של 1.8 מטר כל אחד. טלסקופי העזר משמשים להרחבת וגיוון קווי הבסיס (baselines) עבור האינטרפרומטר של הטלסקופ הגדול מאד. כיום קיימים ארבעה מכשירים שבהם ניתן לעשות שימוש באמצעות האינטרפרומטר של הטלסקופ הגדול מאד. המכשירים מאפשרים ביצוע הדמאה, ספקטרוסקופיה ואסטרומטריה בתחום האינפרא-אדום.
ראו גם
הרצאות וידאו
קישורים חיצוניים
ספרות מקצועית
- ארכיון הנתונים של המצפים האירופאים הדרומיים
- מידע טכני על המיכשור על גבי הטלסקופים של הטלסקופ הגדול מאד
מחברים